Kandidat, Rådgivning | 30. november 2021

Når bør du forhandle lønn?

Du har mottatt et lønnstilbud, men det er kun litt høyere enn det du har idag. Når bør du forhandle lønn ?

Kunsten er å kjenne sin besøkelsestid. Lønnsforhandlinger kan virke uoverkommelige. Hvis du ønsker å lykkes med din lønnsforhandling, så finnes det tider du bør forhandle lønn, og tider hvor du rett og slett bør la være å be om høyere lønn.

Du bør gå inn i forhandlinger når:

Lønnen er så lav at du risikerer å miste motivasjonen 

Takk ikke ja til et tilbud du ikke er fornøyd med.
Hvis du umiddelbart følte deg litt provosert over summen du blir tilbudt bør du stoppe opp og tenke over hvordan du kommer til å ha det hvis du takker ja til en lønn du synes er altfor lav.
Men husk lønnsnivåer er forskjellig fra bedrift til bedrift, så ikke anta at en arbeidsgiver prøver å lure deg. Vær ærlig og spill ballen over til arbeidsgiver.

Arbeidsgiver fortjener å ha topp motiverte ansatte og du fortjener å ha en jobb hvor du trives og føler at du får rettferdig betalt. 

Du vil takke nei med mindre du får et bedre tilbud 

Liker du bedriften og stillingen, men ikke lønnen du er tilbudt? Da er tiden definitivt inne for å forhandle lønn. Kom med ditt motforslag. Får du ikke gjennomslag for dette er det jo bare å takke nei til stillingen. Ikke takk umiddelbart nei til stillingen, da vil du angre på at du ikke prøvde, og kanskje gikk du glipp av drømmejobben.
Derso arbeidsgiver ikke kan gi deg høyere lønn i kroner og øre, kanskje du kan få noen goder.
Ekstra feriedager, MAC, arbeidsbil, kjøregodtgjørelse, medlemskap på treningssenter eller dekket mobil. etc.

Tenk deg om to ganger før du gjør noe mer hvis:

Du allerede har akseptert et lavere tilbud 

Har du allerede akseptert første tilbud, og så var du egentlig ikke helt fornøyd.
Det er ikke greit å da prøve å høyne lønnen i etterkant. Dette vil virke svært uryddig og gi et dårlig førsteinntrykk.
Får du et tilbud, takker du og bekrefter at tilbudet er mottatt og at du trenger litt tid på å tenke på det.

De sier at de gir deg sitt beste tilbud 

Hvis arbeidsgiver virkelig liker deg, og de er klar over at de er nødt til å strekke seg langt for å få deg til å takke ja til stillingen, hender det at de kommer med sitt beste tilbud med én gang. Dette understrekes gjerne ved at de eksplisitt sier at dette er deres beste tilbud. I en slik situasjon er det risikabelt å forhandle lønn.

Du ikke kan rettferdiggjøre en høyere lønn 

Det er ingen grunn til å forhandle lønn bare for forhandlingens skyld. Dersom lønnen du blir tilbudt er i tråd med bransjen og din erfaring bør du tenke deg om før du begynner å forhandle.

Når du ikke er forberedt. 

Når du ikke er godt forberedt, vil du på veien hjem irritere deg over alle spørsmål, svar og hva du burde ha sagt. Unngå forhandlinger dersom du ikke er tilstrekkelig forberedt, spesielt i de caser hvor forberedelsene har betydning for hvor godt forhandlingene vil bli gjennomført.

Når alt du oppnår er å brenne broer!

Du kun bruker tilbudet for å høyne din egen lønn idag

Som rekrutterere ser vi en økende trend i å benytte tilbud for å høyne sin egen nåværende lønn.
Kandidaten hadde i utgangspunktet aldri et ønske om å bytte jobb. Men kandidaten var ikke tøff nok til å ta samtalen med sin leder direkte.

Dette er svært uheldig, og gjør at du kanskje sitter igjen med høyere lønn, men med brente broer. Den andre arbeidsgiveren, din rekrutterer og din nåværende arbeidsgiver som fikk et lønnsøkningskrav rett i fleisen vil kanskje oppleve at dette ble et dobbeltspill?

Bare vær bevisst på hva du gjør, og at du ser konsekvensene av å gjøre dette.

Kort oppsummert

For at lønnssamtalen skal gå så bra som mulig, gjelder det å være saklig, konstruktiv og positiv. Selv om det er bra å være frempå og tøff i en lønnssamtale, bør du være varsom med å stille ultimatum. Du kan selvsagt snakke opp din egen verdi, men et klart råd er å ikke snakke ned dine kollegaers verdi.

I tillegg bør du ha selvinnsikt og gode argumenter. Du må være såpass ryddig og saklig at lederen din får lyst til å fremme ditt lønnskrav. En leder skal kjempe om lønnsmidlene med andre ledere, og da bør du ha gitt tilstrekkelig med gode argumenter for hvorfor akkurat du skal få høyere lønn.

Det finnes mange gode råd for når man bør gå inn i en samtale og ikke, og våre lønnsmeglere kan bistå deg i denne prosessen og guide deg igjennom denne fasen som er svært situasjonsbetinget.

Les også : Gode råd for en vellykket lønnssamtale

Ta kontakt med en av våre lønnsmeglere og bestill rådgivning.



Vi kan bistå deg i lønnsforhandlingen

Home » Nyheter » Når bør du forhandle lønn?