Rekruttering

Ditt intervju endte i en katastrofe, hva nå?

Det finnes ikke noe verre enn å bruke tid på å forberede et jobbintervju for så å føle at alt gikk galt. Hvordan kommer man seg videre etter å ha bommet på et spørsmål eller gjennomført et katastrofeintervju?

Fem gode tips for hva du skal gjøre nå:

  1. Gi deg selv tid til å tenke igjennom ditt intervju.
  2. Send en epost til intervjuer og takk for intervjuet samtidig som du viser selvinnsikt.
  3. Prøv å legge hele seansen bak deg.
  4. Kom deg opp på hesten igjen, søk stillinger.
  5. Forbered deg til neste intervju.

De fleste av oss har fått spørsmål i jobbintervju, hvor vi har tenkt: «Hva mener dem?».
Vi sitter der og føler oss dum og forsøker å ro oss så godt vi kan utav situasjonen fordi vi føler at vi burde ha visst svaret.
Dette er helt normalt, og arbeidsgiver har avslørt deg for lenge siden så neste gang kan du trygt si: «Det vet jeg ikke. Vit at det er helt greit å ikke kunne gi alle svar i et jobbintervju.
Vi som intervjuer hundrevis av mennesker i året ser denne situasjonen svært ofte. Bare senk skuldrene, helt normalt.

1. Gå igjennom dine svar

Etter et intervju bør du debriefe deg selv umiddelbart. Skriv ned så mange spørsmål som du klarer å huske og noter ned dine svar. Så leser du igjennom stillingsbeskrivelsen og informasjonen du fikk om rollen fra intervjuer. Tenk igjennom hvor du snublet med svarene dine og hvor du ga gode relevante svar. På de spørsmålene hvor du ble usikker, ring en gammel kollega eller en venn fra bransjen og spør hva de ville svart på spørsmålet. Det vil gi deg gode tips.

2. Takkemail

En epost i bakkant av intervjuet hvor du takker for at du fikk mulighet til å komme inn til en prat er en fin mulighet til å vise litt selvinnsikt på de områdene hvor du følte du bommet. Du kan svare at du ble litt «tatt på senga» og ikke var helt forberedt på spørsmålet. Etter du har fått reflektert over spørsmålet ønsker du å gi følgende svar…. Og kom gjerne med et eksempel fra egen jobbkarriere.

Selv om du føler at det ikke er mulig å reparere alle feilene i intervjuet du har gjennomført så skriv at du fortsatt er interessert i jobben og gjerne ønsker å være med videre i prosessen. Vi opplever ofte at kandidater tror de har gjort et dårlig intervju, men at intervjuet slettes ikke var dårlig.

3. Unngå falske narrativer

Etter en fiasko intervju vil hjernen din umiddelbart begynne å fortelle deg historier om hvor katastrofal prestasjonen din var. Selv om du er overbevist om at intervjuer fikk med seg at du snublet så kan du ikke vite om du ble fraskrevet muligheten basert på alle de andre svarene dine. En stille rekrutterer i bakkant av intervjuet trenger ikke å bety at du er ute av dansen. Det kan bety at folk er på ferie, andre kandidater skal inn til intervju og du er langt fremme i prosessen, Teamet går igjennom en omstrukturering, stillingen er satt på vent eller arbeidsgiver trenger å gjøre noen endringer etter ditt intervju. Det kan også bety at du er andrevalget så husk at det skjer ofte at nummer to får jobben, fordi nummer en har andre jobbtilbud og takker nei.

Vær tålmodig og vent.

4. Fortsett å søke på jobber

Man kan aldri vite om man får tilbud om en jobb eller ikke rett etter et intervju. Aldri sats alt på en jobbmulighet. Du skal alltid ha flere prosesser gående. Søk på andre jobber mens du venter på svar. Intervju med flere arbeidsgivere gir deg intervjutrening. Ved å fortsette å søke å gå på jobbintervju vil du føle at du er på vei fremover og det har stor effekt på den mentale prosessen som foregår i ditt hode når du er på jobbsøk.

5. Fokuser på neste intervju.

Alle uperfekte intervju gir deg mulighet til å forbedre deg

Heidi Alice Vennevik, Sky Group

Ta kontakt hvis du ønsker intervjutrening med noen av våre rådgivere.