Rådgivning, Rekruttering

Hvordan gjennomføre digitalt intervju?

Rådene du trenger for å bli trygg i vidointervju

Sky Group gjennomfører rundt 12000 videomøter i løpet av året. Er det noe vi virkelig er gode på, så er det nettopp videomøter. Vår arbeidsdag skjer på Teams og Zoom. Dersom du nå er i en prosess hvor du skal ut å finne deg ny jobb, så er sjansene store for at du vil bli invitert til et videointervju. Et stykke ut i pandemien ble bedriftene tvunget til å omstille seg til en digital hverdag. Alternativet var for mange å sette driftsstans. Dette har ført til at svært mange bedrifter har gått over til å gjennomføre intervju via video, og det fungerer like godt som et fysisk møte for de som klarer å omstille seg. Vi gir deg nå noen gode tips å ha med seg når man skal gjennomføre videointervju.

1. Vær deg selv, du er god nok

Det første rådet du skal få av oss er å aldri slutte å være deg selv. Selv om det å gjennomføre et digitalt møte kan føles skremmende og uvant så vit at det er innsatsen det kommer an på. Skulle ting gå skeis enten på grunn av nerver eller tekniske innstillinger så vil en rekrutterer ha stor forståelse for dette. Bruk av video er fortsatt en ny måte å gjennomføre intervju på for de aller fleste. Vi trenger en innkjøringsfase alle sammen. Rådene under er ment som hjelp på veien mot å bli en trygg kandidat på andre siden av videolinsen.

2. Gjennomfør en generalprøve før selve intervjuet

God lyd er første bud, og et godt bilde er heller ikke å forakte når vi først skal sitte å blomstre foran skjermen. Teknologiens veier er uransakelige. Noen dager fungerer alt slik det skal, andre dager klusser alt seg til.

Når vi er stresset produserer hjernen vår stresshormoner som adrenalin og kortisol som setter i gang stressresponsen i kroppen vår. I små doser kan dette gjøre oss mer skjerpet og faktisk være en positiv ting, men blir stresset for stort gir det noen litt leie bivirkninger. Den mest kjente er hukommelsen vår. Er det en ting vi er sikre på så er det at hukommelsen må være med oss når vi driver med teknologi. Vår egen glemsel kan være grunnen til at ikke videointervjuet gikk som det skulle. Vi fikk panikk. Husket ikke hvor man skrudde på lyden, eller husket ikke hvordan man slo på kameraet. Det er en lei situasjon å være i når man skal begynne å justere slike ting på direkten. Derfor: Husk alltid å kjør en test dagen før ditt intervju. På den måten vet du at alle innstillinger er riktig og at du er klar for videointervju.

3. Lokasjon

Sørg for at du sitter et sted hvor du kan få sitte uforstyrret igjennom hele intervjuet. Har du et sykt barn hjemme som vil kreve din oppmerksomhet under intervjuet så utsetter du med fordel intervjuet ditt. Fokuset skal være på samtalen mellom deg og intervjuer den korte tiden et intervju varer. Sjekk lysforholdene før møtet. Finn gjerne et sted uten vinduer som reflekterer lys rett i kameraet. I verste fall fører dette til at du ikke synes på skjermen.

4. Respekter tiden til hverandre

Kom tidsnok til videointervjuet. Koble deg opp ca. ett minutt før møtet starter. Det er like lite greit å komme for sent til et videointervju, som det er å komme for sent til et fysisk intervju. Blir du forsinket så gi beskjed før møtet starter. Respekter at noen har satt av tid til nettopp deg.

5. Riktig kameravinkel

Utsnittet på skjermen skal være likt som når du tar et passfoto. Hele hodet og skuldrene vil vi gjerne se. Kameravinkelen stiller du inn før intervjuet starter så slipper du å tenke mer på det underveis i selve intervjuet.

6. Rydd rundt deg

Legg vekk rot og skrot som slenger på bordet foran deg, og rydd plassen bak deg. Meld fra til øvrige i husstanden om at du gjennomfører et videointervju slik at du slipper en kjæreste som kommer vandrende forbi kamera i undertøy. Vi har sett mange nok slike eksempler gjennom pandemien så la oss lære av det.

7. Sørg for å ha god internettlinje

Ingenting er mer irriterende enn dårlig dekning når man sitter i viktige møter. Et intervju er definitivt i kategorien “viktige møter”. Dersom du ikke har god nok linje hjemme så drar du et sted hvor du vet at du ikke blir avbrutt underveis i intervjuet.

8. Dress Code og smil

Vi er alle glad i smilende og positive mennesker. Ikke vær grådig på ditt gode humør i møte med en potensiell arbeidsgiver. Dress Code er den samme i et videointervju som ved et fysisk møte, men kanskje du kan droppe slipset i de aller fleste videointervjuer.

Kanskje du også vil lese: 12 typiske fallgruver i jobbintervju