Ledelse, Rekruttering | 21. desember 2021
Hvordan tiltrekke seg teknologiske talenter etter pandemien?
Alle som jobber med rekruttering i dag, har kjent på kampen om teknologitalentene. Programvare og teknologi er på vei til å bli driftskritisk.
Det er ikke lengre bare de store IT selskapene som jakter teknologitalentene, men små, medium og store bedrifter i alle type bransjer søker nå sine egne utviklere for utvikling av egne systemer og løsninger. De teknologiske talentene som tidligere var tiltenkt techselskapene har blitt allemannseie i næringslivet.
Trenden akselerer, og Coronapandemien har ytterligere gjort sitt for at trenden skalerer i et raskt tempo. Vi nærmer oss et nivå hvor 50% av programmering og utvikling blir gjort av ikke teknologiske selskaper ifølge analyse gjennomført av Bain & Company.
Facebook annonserte under Corona pandemien at de ville ansette 10.000 produkt og ingeniøransatte, mens Amazon kunngjorde behov for enda flere.
For å vinne sine ønskede kandidater iverksetter ledende selskaper ikke bare tiltak som konkurransedyktige lønns og fordelspakker, sterke selskapsoppdrag og formål, gode karrieremuligheter og partnerskap. Basert på Bains analyse av teknologiselskaper dukker det opp spesielt tre faktorer som har stor påvirkningskraft for hvor de mest tanlentfulle kandidatene ønsker å jobbe:
1. Engasjement for mangfold og inkludering
Pandemien har endret folk og hva en jobbsøker ser etter.
Folk vil jobbe for et inkluderende selskap med gode verdier. Kanskje har pandemien fått oss alle til å reflektere over hva som virkelig betyr noe her i livet?
Vi ønsker en meningsfyllt jobb utover det å kun hanke inn en lønnsslipp. Vi ser et økende fokus på kvinners rettigheter verden over, miljømessig bærekraft, mangfold og sosial rettferdighet. Pandemien har fått folk til å bry seg om bedrifters evne til å gjøre seg synlig i tematikken. Employer branding er stikkordet. Bedrifter kan raskt bli ansett som endel av problemet om de ikke tar samfunnsansvar.
Skal du være en attraktiv bedrift i 2022 så skal du være et selskap som folk er stolt av å jobbe for.
2. Transparent og ansvarlig toppledelse
Morgendagens teknologiselskaper som skal yte, må ha ledere som er synlige og villige til å engasjere seg operativt med de ansatte.
Ledere må kunne ta beslutninger, handle raskt og på lik linje må de kunne stå ansvarlig for utfallet av beslutningene. De beste talentene vil foretrekke et firma der de føler at arbeidet deres har reell påvirkning.
En bedrift uten ansvarsfulle og inkluderende toppledere vil miste topptalenter over en lav sko i fremtiden. De vil mest sannsynlig forlate jobben for å istede bygge et konkurrerende selskap eller gå til et selskap med en ansvarlig ledergruppe.
3. Kultur for coaching og utvikling
Aldri har vi stått lengre i kø for å komme oss inn til en psykolog, eller slitt mer med mental helse. Aldri har vi hatt flere valg og muligheter, men aldri har livet vært mer komplisert og teknisk som idag.
Det er en grunn til at ordet coaching og personlig utvikling stadig vokser. Vi trenger å utvikle oss som individer både i og utenfor jobb. Statig flere bedrifter tilbyr coaching for sine ansatte og coachingfirmaene popper opp som varmt hvetebrød.
Ønsker du å ivareta dine ansattes ve og vel så er det idag forventet at du kan tilby en mental «namastè». En coach eller veileder er det mest vanlige i Europa, men tiltak som bedriftsmassasje, jevnlige samtaler internt, økte fridager og hjemmekontor er også «tiltak» som arbeidsgivere tilbyr for å tilfredsstille dagens arbeidstakere.
Bry deg globalt, yt lokalt er vår anbefaling til bedrifter som jakter teknologiske talenter.
Vi hjelper deg gjerne med å bli en attraktiv mottaker av våre kandidater innen techbransjen.