Kandidat
Slik forhandler du lønn! Eller bare overlat det til en lønnsmegler?
Lønnsforhandlinger er “numbers game”, og våre lønnsmeglere elsker det.
De aller fleste er langt utenfor sin egen komfortsone når det kommer til lønnsforhandlinger med ny arbeidsgiver. Vi er kanskje først og fremst utenfor vår egen komfortsone fordi vi er usikre på hva vi kan be om, og usikre på hva vårt eget hode er verdt i kroner og øre. Det er små detaljer som skiller en vellykket lønnsforhandling fra en ikke så vellykket forhandling. Vi kan røpe at de aller fleste tror de er verdt langt mindre enn hva som faktisk er reelt, men aldri en regel uten unntak.
Sky Group har egne lønnsmeglere som hjelper deg i lønnsforhandlingen.
Hva er egentlig lønn?
Lønn er det som en virksomhet betaler sine ansatte for deres arbeidsinnsats. En bedrift er avhengig av at en ansatt gir selskapet verdi. Lønnen som selskapet utbetaler må stå i stil med arbeidet som utføres og ansvaret vedkommende bærer på i sin rolle. Når du forhandler lønn eller en lønnsmegler forhandler lønn på dine vegne er det i realiteten din kompetanse, kunnskap og dine ferdigheter vi forhandler om. Nettopp derfor blir det så personlig og vanskelig å snakke om.
Det er hovedsaklig i to hoved scenarioer at vi forhandler lønn. Dette er enten i møte med ny arbeidsgiver, eller i forbindelse med at vi ønsker høyere lønn hos eksisterende arbeidsgiver.
10 tips for å lykkes med din lønnsforhandling
1. Ha “is i magen”.
Det er en kjent sak at den letteste måten å gå opp i lønn på er å bytte arbeidsgiver. I lønnsforhandlinger med ny arbeidsgiver har man noen kort i ermet som man ikke har når man forhandler med eksisterende arbeidsgiver. En ny arbeidsgiver vet ikke hva du har i lønn fra før og det er et scenario de aller fleste utnytter i denne situasjonen. Det er også arbeidsgiverne klar over. En god regel for arbeidstakeren er å plusse opp 5%, og en god regel for arbeidsgiver er å dra av 5%. Så er spørsmålet hvem som har mest is i magen og ofte møtes man på halvveien.
2. Vær saklig
Jo større verdi du har for selskapet jo større lønn kan du kreve. Utfordringen ligger i at du og din arbeidsgiver må være enige om hvor høy din verdi er. Som nyansatt må ofte en arbeidsgiver la tvilen komme kandidaten til gode. I et etablert arbeidsforhold så vet arbeidsgiver hvilken verdi du har så her er det langt vanskeligere å forhandle.
Alt som er relevant for arbeidsforholdet ditt og som kan være av verdi for bedriften, er gode argumenter. Alt annet bør unngås. Samlivsbrudd eller trang økonomi bør du altså holde for deg selv. Ikke bruk personlige grunner.- Vær realistisk. Har det ikke vært endringer i stillingen eller komptansen din, kan du heller ikke forvente deg mer enn ordinære og årlige tillegg.
3. Gjør research om markedet og forbered deg før du ber om samtale
Ikke rent sjeldent havner vi i samtale med kandidater som faktisk innser at nåværende avtale ikke er så verst. Så ikke se deg blind på lønnslippen, men se helheten. Mulig du har goder, tillegg, pensjonsordning og helsetjenester som ikke synes på lønnslippen. Sammenlign på riktig grunnlag, og bestill megling og rådgivning fra en profesjonell.
4. Small-talk
Ikke gå rett på forhandlinger, gjerne varme opp med litt small-talk. Bli kjent hvis dere ikke kjenner hverandre så godt. Minn din leder på hvorfor de bør satse på deg.
5. Finn din egne og motpartens bakenforliggende interessert og behov.
Finn ut hvor du står, hva er ditt drømmescenario og hva er ditt laveste tilbud du kan bli med på. – Still spørsmål, finn ut hvor motparten står. Formålet med forhandling er jo å bli enige om noe, så du må avdekke hvor motparten står.
Vil de ha deg videre, eller er det kanskje på tide å gå?
6. Lytt mer enn det du prater
Å stille spørsmål er som regel den beste argumentasjonen. Finn ut av din og motpartens; beste oppnåelige løsning. De beste forhandlerne lytter 80% og snakker 20%, lytting viser også empati og respekt. Og du er avhengig av at motparten vil ønske at du skal bli.
7. Se til at dere har samme forståelse
Skriv referat eller en oppsummering. Hva du uttrykker oppfattes ikke alltid likt og på samme måte av mottaker. Se til at du kommuniserer korrekt og at sjefen din har oppfattet meldingen. Oppsummer slik du har oppfattet hva din leder har sagt og oppsummer det du mener og dine argumenter.
8. Ikke glem å få frem ROI-ene her
Tenk salg, ikke start setningene med “jeg” men start setningene med “Du vil få”.
En leder vil tenke kroner og øre, og økte utgifter. Du må fortelle hva bedriften får igjen ved å investere i Deg. Her kan din megler hjelpe deg.
9. Vær ærlig
Hvis du virkelig trives i bedriften, men du synes du fortjener å få mer. Så si det, men ikke kom med trusler og eller løgner om at du har fått andre tilbud, eller andre tilbud som er høyere. Hvis nye avtaler som inngås baserer seg på løgn og bedrag vil dette tilslutt kommer frem. Hvis du ikke vet hvorfor bedriften skal gi deg lønnsforhøyelse, så er tiden kanskje ikke moden for å gå inne i forhandlinger.
Du vil kanskje også like: Lønnsforhandling: Når bør du vente med forhandling
10. Ikke brenn broer
Husk at du skal beholde relasjonen til din leder, og til og med beholde de videre etter du lykkes med din forhandling. Vær forsiktig med språkbruk og trusler i opphissede situasjoner. Mennesker reagerer svært forskjellig på din “trussel om å slutte”.
Nysgjerrig på statistikk: Se SSB sin lønnsoversikt.
Vi forhandler lønn for deg!